Your browser is outdated. Upgrade your browser for better user experience and security

Uit onderzoek blijkt dat meer dan 1 op de 10 Belgen gehoorschade heeft. Een groot deel daarvan wordt veroorzaakt door een lawaaitrauma. Preventie blijkt belangrijk. Sonova zet daar met haar gehoorbeschermingslijn AudioNova en AudioNova Pro sterk op in.

Wanneer het gehoor is beschadigd door toedoen van lawaai, wordt er gesproken over een lawaaitrauma. Zo’n lawaaitrauma situeert zich in het binnenoor en heeft vooral impact op de hoge frequenties. “Bij een acuut akoestisch trauma zien we dat de gehoorbeschadiging in de eerste 72 uren na het trauma  mogelijk weer normaliseert en de permanente schade beperkt blijft”, zegt Ellen Parmentier, Senior Product Expert. “Wanneer het gehoor echter meermaals of langdurig wordt blootgesteld aan hogere geluidssterktes, dan is de opgelopen  gehoorschade vaak onomkeerbaar. Het gehoorverlies blijft dan permanent aanwezig en wordt vaak vergezeld door tinnitus.” 

De mate van de gehoorschade hangt dus af van twee factoren: de intensiteit en de duur van het geluidssignaal. “Voor elke 3 dB boven 85 dB SPL wordt de aanvaardbare blootstellingstijd gehalveerd voor het  gehoor beschadigd kan raken. Dat betekent dat je bijvoorbeeld bij een niveau van 100dB SPL na 15 minuten al schade oploopt en bij 110dB SPL al na 1 minuut.”

Onze filters beschermen de gebruiker tegen lawaai, maar houden relevant geluid en communicatie in stand

— Ellen Parmentier 

Universele oordoppen vs. op maat gemaakt

Sonova is - naast producent van hoortoestellen en cochleair implantaten - ook producent van hoogwaardige gehoorbescherming. “We bieden een eigen lijn aan: de AudioNova en AudioNova Pro oordoppen. Die lijn bestaat uit universele oordoppen voor incidenteel gebruik en oordoppen op maat voor veelvuldig gebruik. De filters hebben een uniek ontwerp en een unieke samenstelling. Ze beschermen de gebruiker tegen lawaai en harde geluiden, maar houden relevant geluid  in stand zodat de gebruiker zich nog bewust is van zijn omgeving en zodat communicatie nog mogelijk blijft ”, legt Ellen Parmentier uit. “Bovendien laten ze het oor ademen, door het te laten ventileren en zo een opeenhoping van overtollig vocht te voorkomen.”

Lektest bij op maat gemaakte oordoppen


Op maat gemaakte doppen kunnen gemaakt worden in hard (acryl) of zacht (siliconen) materiaal, afhankelijk van de voorkeur van de klant. Bij elke op maat gemaakte gehoorbeschermer met filter wordt bij de aflevering een lektest afgenomen. Via een akoestische lektester wordt nagegaan of de pasvorm goed is en de dop correct de gehoorgang afdicht, waardoor de juiste dempingsprestaties worden gewaarborgd.   
 

Unieke technologie

Elke situatie en elk geluidsniveau vraagt een ander type van gehoorbescherming. Zo zijn er oordoppen om muziek te beluisteren, motorvoertuigen te besturen, om rust en comfort te bieden tijdens een vlucht, gereedschap te gebruiken en beter te focussen. De demping van de filter is telkens aangepast aan de situatie. Bij muziek wordt zo lineair mogelijk gedempt terwijl tijdens het klussen vooral de hoge tonen verminderd worden doorgelaten. Daarnaast zijn er types die het comfort verhogen, zoals de slaapdoppen om mensen beter te doen inslapen in een luidruchtige omgeving. Die worden altijd gemaakt uit extra zacht siliconenmateriaal.

Nieuw zijn de zwemdoppen die ook een filter bevatten. Deze filter voorkomt dat het water kan binnendringen, maar heeft tegelijk een beperkte demping van 5db SPL waardoor communicatie geen probleem is. De oordoppen om mee te gaan jagen – enkel op maat – bevatten een gepatenteerde impuls-filtertechnologie. “Deze specifieke manier van filteren zorgt ervoor dat het piekgeluidsdrukniveau bij bijvoorbeeld geweerschoten naar een veilig niveau worden gereduceerd, terwijl het product net een lage demping aanhoudt als er geen geluidspieken aanwezig zijn. Hierdoor blijven stemmen en achtergrondlawaai hoorbaar, wat cruciaal is tijdens de jacht.”, legt Ellen Parmentier uit. 

Ernst van gehoorschade

Preventie blijft belangrijk om mensen bewust te maken van de ernst van gehoorschade. “Mensen weten nog te weinig dat gehoorschade blijvend is en dat een eenmalige geluidsblootstelling soms al de nodige gevolgen kan hebben”, zegt Ellen Parmentier. “Daarom zetten de audiciens van Lapperre sterk in op preventie en het informeren van klanten én neus-, keel- en oorartsen. Men kan bij onze  audiciens altijd om meer informatie vragen. Wanneer mensen weten dat een gehoortrauma onomkeerbaar is, zijn ze sneller geneigd om gehoorbescherming te dragen. Niet alleen tijdige screening en het aanbieden van een hooroplossing, maar ook mensen tijdig adviseren om het juiste type gehoorbescherming te dragen is daarom belangrijk.”

Lineaire versus non-lineaire demping


Bij de oordoppen van Lapperre wordt er gebruikgemaakt van verschillende types filters met een verschillend demingsniveau. Zo vraagt een concert een ander type demping dan een rit op een motor. Bij oordoppen om muziek te beluisteren, wordt er gebruikgemaakt van lineaire demping: alle frequenties worden in dezelfde mate gedempt. Bij non-lineaire demping worden geluiden in de hoge frequenties sterker gedempt dan de geluiden in de lage frequenties. Zo blijft communicatie mogelijk en hoort de gebruiker de omgevingsgeluiden nog. Het is altijd belangrijk om het correcte niveau van demping bij de aankoop van oordoppen in de gaten te houden. Dit moet gekozen worden in relatie tot de verwachte geluidsniveaus waar men zal worden aan blootgesteld. Zo creëert men geen vals gevoel van veiligheid.  
 

Meer nieuws: