Your browser is outdated. Upgrade your browser for better user experience and security

Het aantal apps en andere digitale tools om de gezondheid te monitoren neemt toe. In theorie bieden de tools heel wat voordelen, zowel voor patiënten als artsen.  

Mobiele gezondheidstoepassingen zijn medische softwaretoepassingen die via wearables, sensoren of gezondheidstracking-applicaties gezondheidsinformatie op een veilige manier en met respect voor de privacy kunnen inzamelen en zo de patiënt op afstand kunnen opvolgen, meestal met begeleiding door een zorgprofessional. Ze laten bijvoorbeeld toe om op afstand diagnoses te stellen of om behandelingstrajecten op te volgen.  

Dit is Belgisch!  

Om gebruikers wegwijs te maken is er mHealthBelgium, of voluit mobile health Belgium, het Belgische platform voor mobiele applicaties die CE-gemarkeerd zijn als medisch hulpmiddel. Dit platform centraliseert alle relevante en noodzakelijke informatie over mobiele applicaties voor patiënten in drie talen (Nederlands, Frans, Engels). De informatie heeft betrekking op CE-markering, gegevensbescherming, veiligheid van de communicatie, interoperabiliteit met andere ICT systemen en ook op de manier waarop de app wordt gefinancierd.  

mHealthBelgium is een initiatief van de Belgische federale overheid, waarbij meerdere stakeholders betrokken zijn. Het platform wordt beheerd door beMedTech (sector federatie van de industrie van de medische technologieën) en Agoria (sector federatie van de technologische industrie), in nauwe samenwerking met drie nationale autoriteiten: het FAGG of het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten, het federaal eHealth-platform en het Riziv.  

De piramide + toevoeging van de piramide

In 2018 werd de mHealth-piramide ingevoerd. Een applicatie komt altijd binnen in het onderste niveau 1 en kan in de hiërarchie opklimmen via 2 naar het topniveau 3. De piramide geeft gebruikers duidelijk aan welke medische apps aan welke vereisten voldoen

"Patiënten en zorgverleners zijn al jaren vragende partij voor oplossingen voor zorg op afstand. De mogelijkheid tot financiering heeft lang op zich laten wachten, maar het was het waard”, zo zegt Bart Steukers, Directeur Context van Agoria. “De digitale zorg zal  een sterke maatschappelijke impact hebben. Wij hopen dat veel bedrijven hun mobiele oplossingen zullen registreren op mhealthbelgium.be en zo patiënten zullen helpen een betere levenskwaliteit te krijgen.” 

Conclusie

Apps en andere digitale tools hebben potentieel, maar het komt er op aan om informatie in te winnen en toepassingen te gebruiken die betrouwbaar zijn. Die vindt u overigens op het overzichtelijke mHealth platform.  

Referenties:  

https://mhealthbelgium.be/nl/  

eGezondheid, Portaal van de diensten eGezondheid 

https://www.ehealth.fgov.be/ 

https://www.agoria.be/nl 

Gioacchino Tangari, Muhammad Ikram, Kiran Ijaz, Mohamed Ali Kaafar, Shlomo Berkovsky. Mobile health and privacy: cross sectional study. BMJ 2021; 373 doi: https://doi.org/10.1136/bmj.n1248 (Published 17 June 2021) 

Every breath you take, every move you make. The Lancet Digital Health. EDITORIAL| VOLUME 2, ISSUE 12, E629, DECEMBER 01, 2020. Open AccessPublished:December, 2020. DOI:https://doi.org/10.1016/S2589-7500(20)30272-7. 


Meer nieuws: