Your browser is outdated. Upgrade your browser for better user experience and security

Verschillende complexe processen dragen bij tot het ontstaan van gehoorverlies. Zo kunnen zelfs metabole veranderingen bij osteoporose een invloed hebben op de gehoorfunctie.

De associatie tussen osteoporose en gehoorverlies werd doorheen de laatste jaren in verschillende studies bestudeerd57–63. Vaak in een populatie van (postmenopauzale) vrouwen, aangezien zij doorgaans vatbaarder zijn voor osteoporose dan mannen64. Het risico op gehoorverlies lijkt groter bij vrouwen met osteoporose of vrouwen met een lagere botmineraaldichtheid, dan bij vrouwen zonder deze aandoeningen. 

Verschillende hypothesen

Hoe deze associatie juist in elkaar zit, is een raadsel. 

  • Een mogelijke hypothese is dat abnormale botremodellering als gevolg van osteoporose of een verandering in de botdensiteit, de integriteit van het bot beïnvloedt58. Hierdoor worden de zenuwen en structuren die betrokken zijn bij het gehoor eveneens aangetast. 
  • De metabolische veranderingen gerelateerd aan osteoporose zouden ter hoogte van het middenoor ook een bijdrage leveren aan de degeneratie van de cochleaire capsule en zo gehoorverlies kunnen veroorzaken61
  • Inflammatie lijkt ook een rol te spelen in de prevalentie van gehoorverlies bij osteoporose. Zo zijn hogere inflammatielevels in ouderen gelinkt aan zowel een reductie in de gehoorfunctie als de aanwezigheid van osteoporose65.

Behandeling van osteoporose

Een recente studie uitgevoerd in mei 2021 in Boston (USA), waaraan bijna 144.000 vrouwelijke studieparticipanten deelnamen die tot 34 jaar lang opgevolgd werden, stelde zich de vraag of de behandeling van osteoporose een indirecte invloed zou kunnen hebben op de mate van gehoorschade58. Aangezien bisfosfonaten een onderdeel van de standaardbehandeling bij een verlaagde botdensiteit en de ontwikkeling van osteoporose vormen, werden vrouwen met deze therapie behandeld en de gehoorfunctie opgevolgd. Bisfosfonaten bleken echter geen invloed te hebben op de gehoorfunctie. 

Lees ook binnen dit dossier 'Gehoorverlies'