Your browser is outdated. Upgrade your browser for better user experience and security

Op deze pagina vindt u de voorwaarden en het stappenplan voor tussenkomst van het VAPH alsook de producten waarvoor een tussenkomst mogelijk is.  Het VAPH baseert zich voor de tegemoetkoming enerzijds op de graad van het gehoorverlies en anderzijds op de handicap die gehoor met zich meebrengt voor de patiënt (aanvulling gehoor of vervanging gehoor).

Wie komt in aanmerking? 

  • De patiënt moet erkend worden als een persoon met een handicap. Voor aanvragen met betrekking tot het gehoor wordt het formulier ‘Aanvraag hulpmiddelen en aanpassingen’ gebruikt. De audioloog van Lapperre kan hiertoe het nodige doen.
     
  • De patiënt moet jonger zijn dan 65 op het moment dat er de eerste keer ondersteuning wordt gevraagd aan het VAPH.
     
  • De patiënt moet in Vlaanderen of het Brussels Hoofdstedelijk Gewest wonen om ondersteuning te kunnen vragen bij het VAPH.

Berekening gehoorverlies

Binnen het VAPH wordt voor de inschatting van de ernst van het gehoorverlies gebruikgemaakt van de BIAP-normen.

BIAP = (verlies op 500 Hz + 1000 Hz + 2000 Hz + 4000 Hz) / 4

*indien de drempel niet gemeten kan worden, wordt een waarde van 120 B gemeten.

De graad van het gehoorverlies wordt uitgedrukt via het gemiddeld gemeten gehoorverlies over de twee oren en dit ZONDER correctie. Er wordt altijd een gemiddeld gehoorverlies bepaald, onafhankelijk van hoe groot het verschil is in gehoorverlies is tussen beide oren. 

  • In geval van een symmetrisch verlies:  Gemiddeld verlies = (gemiddeld gehoorverlies links + gemiddeld gehoorverlies rechts) / 2
     
  • In geval van een asymmetrisch verlies (verschil tussen gehoorverlies links en rechts i 16 dB of groter): Gemiddeld verlies = ((gemiddeld verlies beste oor) x 7 + (gemiddeld verlies slechtste oor) x 3)/ 10

Toetsing definitie van handicap

  • Aanvulling gehoor (matig tot ernstig slechthorenden)
Graad 

Gemiddeld gehoorverlies

over beide oren

Toetsing aan definitie

handicap

(Sub)normaal en licht

gehoorverlies

9-40 dB HL

 

Erkenning als persoon met

handicap is niet mogelijk

Matig gehoorverlies 

1ste graad

41-45 dB HLOvergangszone voor erkenning handicap. De ernst van de beperkingen in probleemactiviteiten geven de doorslag over de erkenning als persoon met een handicap.

Van matig gehoorverlies

2de graad tot 

totale doofheid

56-120 dB HLErkenning als persoon met handicap vrijwel altijd mogelijk.

Matig gehoorverlies 1ste graad (41-55db HL) bevindt zich in de overgangszone. In dit geval wordt er een extra spraaktest gevraagd. Als de score op de spraaktest 70% of minder bedraagt voor een luidheid van 65 dB SPL, wordt iemand erkend als een persoon met een handicap. De spraaktest wordt uitgevoerd met een optimale correctie. Daarnaast wordt er rekening gehouden met de beperkingen in de activiteiten die beschreven worden. 

  • Vervanging gehoor (ernstig tot zwaar slechthorenden)

Om in aanmerking te komen voor ‘vervanging gehoor’ moet de patiënt een gemiddeld verlies hebben van 71 dB en meer zonder correctie, gemeten aan het beste oor volgens de BIAP-normen.

 Stappenplan aanvraag

  1. De persoon komt met gehoorproblemen in het hoorcentrum.
  2. De audioloog geeft uitleg over de mogelijke hulpmiddelen (eventueel opstart proef).
  3. De patiënt of audioloog maakt een afspraak met een multidisciplinair team.  Om een erkenning als handicap voor een auditieve stoornis te krijgen, zijn enkele noodzakelijke gegevens nodig:
    1. Medisch verslag neus-, keel- en oorarts (type en etiologie gehoorverlies)
    2. Recent toonaudiogram
      1. Onder hoofdtelefoon afgenomen
      2. Gemiddeld gemeten gehoorverlies per oor en gemiddeld gehoorverlies over beide oren
      3. Gemeten volgens BIAP-normen
    3. In overgangszone: spraakverstaanbaarheidstest in stilte
      1. Percentage spraakverstaan op 65 dB SPL moet lager zijn dan 70 % om erkenning mogelijk te maken. Beperkingen geven de doorslag.
      2. Beschrijving van de impact op de deelname aan het maatschappelijk leven door beperkingen in verschillende deeldomeinen te beschrijven.
      3. Een offerte voor de hoorhulpmiddelen en een motivatieverslag van de audioloog.
      4. De afspraak met het multidisciplinair team loopt via de plaatselijke mutualiteit (sociaal of maatschappelijk assistent)
  4. De medewerker van het multidisciplinair team maakt een verslag op. Dat bestaat uit:
    1. Module A: beschrijving en objectivering van de handicap en de stoornissen
    2. Module D: adviesrapport, met vaststelling van de ondersteuningsbehoeftes met objectivering van ondersteuningsnood en indicering (hulpmiddelen, woningaanpassingen)
  5. Het VAPH neemt een beslissing op basis van het multidisciplinaire verslag. Dat kan een goedkeuring of afwijzing zijn. De patiënt krijgt deze beslissing thuis opgestuurd.
  6. De patiënt maakt een afspraak in het hoorcentrum HC met het besluit van het VAPH.
  7. Goedgekeurde apparatuur kan vervolgens aangekocht worden.
  8. De patiënt heeft de keuze om de factuur volledig te betalen en zelf tegemoetkoming aan het VAPH te vragen of de patiënt heeft de mogelijkheid om met een derdebetalersregeling te werken. Lapperre stuurt in dat geval de factuur rechtstreeks naar het VAPH.

Wat is er opgenomen in de refertelijst inzake gehoor?

Voor het onderdeel luisteren zijn er volgende mogelijkheden: 

Bluetooth-geluidsoverdrachtsysteem


Beschrijving: Een bluetooth-geluidsoverdrachtsysteem bestaat uit een bluetoothzender, die met de geluidsbron is verbonden, en een bluetoothontvanger (streamer) die de slechthorende draagt. De streamer stuurt het ontvangen signaal van de bluetoothzender naar de hoortoestellen (streamen). De hoortoestellen zetten dat digitaal signaal vervolgens om in waarneembaar geluid. 

Er zijn twee types streamers:

  • type een maakt dat je met één streamer een oplossing hebt om radio en tv, mondelinge gesprekken en telefoongesprekken te horen;
  • type twee vraagt voor elke afzonderlijke probleemactiviteit bij het spraakverstaan een andere streamer. 

Refertebedrag: 650,00 euro

Refertetermijn: 4 jaar

 

FM apparatuur

FM-ontvanger
 

  • Eenzijdige aanpassing

Beschrijving: Een FM-ontvanger is een onderdeel van een FM-geluidsoverdrachtsysteem. 

FM-apparatuur eenzijdige aanpassing is een geluidsoverdrachtsysteem dat bestaat uit: 

  • Ofwel één zender en één aanklikbare ontvanger
  • Ofwel één zender en één ontvanger van het type halslus. 

De zender en ontvanger communiceren met elkaar via FM-radiogolven. De zender zet het stemgeluid van de spreker, gesproken in de microfoon, om in FM-radiogolven om in geluid en brengt het geluid onmiddelijk naar het hoorapparaat of het cochleair implantaat via directe koppeling of inductie.

Refertebedrag: 690 euro

Refertetermijn: 4 jaar

  • Tweezijdige aanpassing

Beschrijving: Een FM-ontvanger is een onderdeel van een FM-geluidsoverdrachtsysteem. 

FM-apparatuur tweezijdige aanpassing is een geluidsoverdrachtsysteem dat bestaat uit: 

  • ofwel één zender en twee aanklikbare ontvangers.
  • ofwel één zender en één ontvanger van het type halslus.

De zender en ontvanger communiceren met elkaar via FM-radiogolven. De zender zet het stemgeluid van de spreker, gesproken in de microfoon, om in FM-radiogolven om in geluid en brengt het geluid onmiddelijk naar het hoorapparaat of het cochleair implantaat via directe koppeling of inductie.

Refertebedrag: 1.380 euro

Refertetermijn: 4 jaar

FM-zender

Beschrijving: Een FM-zender is een onderdeel van een FM-geluidsoverdrachtsysteem. De FM-zender zet het stemgeluid van de spreker, gesproken in de microfoon, om in FM-radiogolven en zendt ze naar de ontvanger(s). 

Refertebedrag: 690 euro

Refertermijn: 4 jaar

Ringleiding

Beschrijving: Een ringleiding is een systeem voor directe geluidsoverdracht van een geluidsbron naar een hoorapparaat of cochleair implantaat door magnetische inductie of magnetische koppeling. Een ringleiding bestaat uit een ringleidingversterker en een koperdraad. De koperdraad wordt in een lus rond de betreffende ruimte gelegd (= een draadlus). Binnen de ring ontstaat een magnetisch veld dat signalen in de ruimte stuurt. Een hoorapparaat of cochleair implantaat met een T-spoel of T-spoelfunctie vangt de signalen in het magnetisch veld op en zet ze in geluidssignalen om.

Refertebedrag: 573,10 euro

Refertetermijn: 7 jaar

Smartphone als zender voor bluetooth-geluidsoverdrachtsysteem

Beschrijving: Een smartphone als zender voor bluetooth-geluidsoverdrachtsysteem is een smartphone die gebruikt wordt als streamer. De smartphone stuurt/streamt het signaal rechtstreeks naar de hoortoestellen of cochleaire implantaten die voorzien zijn van een ingebouwde bluetoothontvanger. De hoortoestellen of CI’s zetten dat digitaal signaal vervolgens om in waarneembaar geluid. 

Refertebedrag: 150 euro

Refertetermijn: 4 jaar

Geluidsoverdrachtsysteem voor radio en TV (via IR of andere technologie

Beschrijving: Een geluidsoverdrachtsysteem voor radio en tv bestaat uit een zender en een ontvanger. De zender stuurt het geluidssignaal van radio of tv naar de ontvanger die het geluid versterkt weergeeft in de oren van de slechthorende. 

Refertebedrag: 252,05 euro

Refertetermijn: 7 jaar


Bekijk ook: