Your browser is outdated. Upgrade your browser for better user experience and security

Lapperre heeft een holistische tinnitus management aanpak ontwikkeld, gebaseerd op de beste klinische practices. Bedoeling is om tinnitus, die gepaard gaat met een vorm van gehoorverlies, te behandelen vanuit een totaalbenadering van de klant. 

Ongeveer 10 tot 15 procent van de volwassen bevolking wordt getroffen door tinnitus. Daarvan kampt zo’n 80 tot 90 procent met een vorm van gehoorverlies. “Ondanks grootschalig, internationaal onderzoek bestaat er nog geen onmiddellijke, 100 procent effectieve oplossing om tinnitus op te lossen. Er is geen remedie, maar de aandoening kan wel worden beheerd”, zegt Huguette Schilders, Senior Tinnitusexpert en Trainer. “Zo heeft Lapperre de afgelopen jaren een benadering ontwikkeld die succesvol is gebleken bij klanten die tinnitus ervaren in combinatie met gehoorverlies.”  

Persoon in zijn totaliteit

Opvallend is dat deze therapie vertrekt vanuit een holistische benadering. “We bekijken de persoon vanuit zijn individuele behoeften, in zijn totaliteit”, legt audicien Kaya Bruwaert uit. Lapperre heeft twee types therapie ontwikkeld: de basic counseling en het meer geavanceerde programma, een combinatie van TRT (Tinnitus Retraining Therapy) en CGT (cognitieve gedragstherapie). “Het basisprogramma is beschikbaar in alle Lapperre-hoorcentra, het geavanceerde programma in 29 expertisecentra, verspreid over België.”  

Wie voor welk programma in aanmerking komt, bepaalt de audicien. “De selectie gebeurt op basis van een uitgebreide anamnese, afname van auditieve testen en gestandaardiseerde vragenlijsten over de impact van tinnitus en verminderd gehoor op iemands levenskwaliteit. Daarnaast duidt de klant - op een visueel analoge schaal van 0 tot 10 - aan hoe storend de tinnitus en het gehoorverlies waren gedurende de afgelopen week”, zegt Huguette Schilders. “Een audicien beoordeelt op basis daarvan de ernst van de tinnitus en bepaalt zo welk type tinnitusmanagement geschikt is.”

Informatie én gedragstherapie

Het Lapperre Tinnitus Managment Plan (TMP), de basic counseling, bestaat uit een informatieve component om de klant te informeren over de audiometrische testresultaten, over de tinnitusaandoening en over de bijbehorende gehoor- en gezondheidsproblemen. Anderzijds worden geluidsverrijkingstherapieën aangeboden die het storende geluid, zoals een piep of zoem, naar de achtergrond zullen brengen door het gebruik van een hoortoestel of ruisgenerator. “We gaan als het ware de reactie van de hersenen op de tinnitus herprogrammeren. Bovenal willen we misvattingen de wereld uithelpen. Vaak krijgen patiënten te horen dat ze “moeten leren leven met tinnitus” of hebben ze online foutieve informatie gevonden. Goede informatie over wat de aandoening wel of niet is, is belangrijk”, zegt Huguette Schilders. “Tinnitus wordt gegenereerd in de hersenen, niet in het oor. Onze audiciens proberen die gehoor-hersenverbinding aan de patiënt te duiden, samen met het verband tussen subjectieve tinnitus en gehoorverlies. Wij bieden de tools aan de patiënt om met de aandoening te leren leven.” 

Meerwaarde voor de neus-, keel- en oorartsen

“Omdat niet elke neus-, keel- en oorarts op de hoogte is van de behandelingen tegen tinnitus, contacteren de audiciens hem of haar met het aanbod van Lapperre”, zegt Huguette Schilders. “Bovendien is de samenwerking tussen de arts en audicien sterk uitgewerkt. Wij verwijzen de patiënt, die rechtstreeks naar ons komt, altijd eerst door naar de neus-, keel- en oorarts voor wij een behandeling opstarten.” 

Via onze aanpak worden gedachten en emoties van de patiënt aangepakt om zo habituatie te vergemakkelijken

—Kaya Bruwaert 

Negatieve emoties

Bij de geavanceerde behandeling gaat de audicien een combinatie gebruiken van doorgedreven counseling en cognitieve gedragstherapie. “Lapperre geeft geen TRT (Tinnitus Retraining Therapy), maar gebruikt aspecten uit deze therapie, gecombineerd met cognitieve gedragstherapie”, legt Kaya Bruwaert uit. “Volwassenen met tinnitus hebben meer kans om stress, angst en depressie te ervaren. Vaak ontwikkelen zij een vicieuze cirkel van negatieve emoties. Via onze aanpak worden gevoelens, gedachten en overtuigingen van de patiënt aangepakt om zo verandering en habituatie te vergemakkelijken. De audicien neemt uitgebreid de tijd om naar de zorgen en verwachtingen van de patiënt te luisterenen te begeleiden tijdens het verloop van de behandeling.Maar indien de psychologische problemen te zwaar doorwegen, verwijst hij de patiënt door naar gespecialiseerde hulpverlening.”

Tweetraps onderwijsprogramma

Binnen de holistische managementbenadering van Lapperre Audiological Care werd een tweetraps onderwijsprogramma voor de audiciens geïmplementeerd. In verschillende groepsmaatschappijen in de audiologische zorg worden alle audiciens getraind in elementaire tinnituszorg (basic counseling). Een deel van de zorgverleners krijgt in de Lapperre-expertisecentra een training om zich te bekwamen in geavanceerde tinnitusadviesmethoden.  


Meer nieuws: