Your browser is outdated. Upgrade your browser for better user experience and security

Is het sterk verhoogd aantal klachten over tonsillolieten te wijten aan een opmars of louter het gevolg van de massale aandacht die de geelwitte afzettingen kregen op het sociale media platform TikTok? 

Tijdens de Covid-19 pandemie nam het aantal pediatrische bezoeken voor de behandeling van sinusitis, otitis en tonsillitis sterk af. Bovendien waren ook ingrepen zoals het plaatsen van tympanostomiebuisjes en sinusoperaties, merkbaar minder aangewezen. Dit werd toegeschreven aan verbeterde handhygiëne, het dragen van mondmaskers en social distancing. Anderzijds merkte de NKO afdeling van de Temple University in Philadelphia een verdubbeling in aantal patiënten die met de klacht van tonsillolieten op consult kwamen. Daar bleken ze vooreerst geen verklaring voor te vinden. De patiënten waren overwegend tienermeisjes die bovendien erg overstuur waren, ook al vertoonden weinig van hen zichtbare tonsillolieten. Pas als de aandacht van het otolaryngologisch team op TikTok werd gewezen, kwam er duidelijkheid. 

Tiktok video’s overtuigden tal van jongeren tonsillolieten te hebben.  

Paniek bij tieners

Tijdens een recente TikTok trend gingen video’s waarin tonsillolieten en hoe deze zelf te behandelen viraal. Uit angst voor symptomen als keelpijn en halitosis, zorgde dit voor paniek bij tieners die ervan overtuigd geraakten dat ze de aandoening hadden en verdubbelde het aantal doktersbezoeken met klachten over tonsillolieten.

 

Het sociale media platform TikTok hypet de ene trend na de andere. Of het nu gaat om het maken van veganistisch spek uit rijstpapier of hoe je de laatste modetrends stijlvol kan imiteren, TikTok biedt voor elk onderwerp talrijke home-made video’s en blijkt vooral voor de jeugd erg verslavend te zijn. Niet al deze trends zijn echter onschuldig. Een van deze alarmerende TikTok trends is een overvloed aan korte intra-orale ‘selfie’ video’s waarin de makers het steenachtig puin op hun amandelen tonen met daarbij uiteenlopende doe-het-zelf adviezen om deze te behandelen. Deze video’s, met miljoenen views, verkondigden dat tonsillolieten aanhoudende keelpijn en sociaal-verlammende halitose veroorzaken en overtuigden tal van jongeren de aandoening te hebben. 

Dergelijke hysteria worden onder meer toegeschreven aan onze huidige isolerende levensstijl met daarbij een toename van het gebruik van sociale media. Advies over persoonlijke hygiëne blijkt bovendien een sterke invloed te hebben op tieners. 

Referenties 

  • Kasle DA, Torabi SJ, Savoca EL, Judson BL, Manes RP. Outpatient Otolaryngology in the Era of COVID-19: A Data-Driven Analysis of Practice Patterns. Otolaryngol Head Neck Surg. 2020 Jul;163(1):138-144.  
  •  Sulibhavi A, Isaacson G. TikTok Tonsils. Ear Nose Throat J. 2021 Sep 26:1455613211038340. 

Meer nieuws: