Your browser is outdated. Upgrade your browser for better user experience and security

EuroTrak is de grootste vergelijkende studie in verschillende landen inzake gehoorverlies en gebruik van hoortoestellen. Geïnitieerd door EHIMA in 2009 werd EuroTrak ontworpen om publieke awareness te creëren rond de prevalentie van gehoorverlies, het gebruik van hoortoestellen en de ervaringen van mensen met gehoorverlies met hun hoortoestellen. Via een driejaarlijkse nationale enquête worden trends over tijd en grenzen heen vastgesteld. 

De Belgische federatie van de industrie van de medische technologieën, BeMedTech, heeft een EuroTrack studie laten uitvoeren voor de sector van de audiciens. Deze studie bracht zeer interessante informatie aan het licht. De belangrijkste conclusies werden hier voor u in de kijker gezet.

Amper 34% van de Belgen met gehoorproblemen draagt een hoortoestel. Daarmee staat België op de derde plaats onderaan de Europese ranglijst. De grootste bezorgdheid is de aanzienlijke maatschappelijke impact die onbehandelde gehoorproblemen van gelijk welke omvang kunnen veroorzaken. Zo kan onbehandeld gehoorverlies het sociale welzijn, de werkprestaties en de algemene levenskwaliteit van een persoon negatief beïnvloeden. Ook wordt onbehandeld gehoorverlies gelinkt aan andere ziekten zoals depressie en dementie. Daartegenover staat dat 97% van de gebruikers van hoortoestellen vindt dat de kwaliteit van hun leven is verbeterd. Bovendien blijkt uit EuroTrak-analyses dat de behandeling van slechthorendheid ook een positief effect heeft op de mensen in de omgeving van de slechthorende. 

De redenen voor de lage adoptiegraad van hoortoestellen in België zijn uiteenlopend: 

  • Bij slechts 32% van de mensen met gehoorproblemen werd de afgelopen vijf jaar een hoortest afgenomen.
  • De weg naar een hoortoestel is lang en complex 
  • Mensen met gehoorverlies wachten gemiddeld drie jaar voordat ze besluiten een hooroplossing aan te schaffen
  • Slechts 31% van de mensen heeft weet dat hoortoestellen worden terugbetaald in België

Meer nieuws: