Your browser is outdated. Upgrade your browser for better user experience and security

In de regio Mons-Borinage en Ath opende de ziekenhuisgroep EpiCURA in maart een nieuw centrum  voor de stem, slikken en microchirurgie binnen de afdeling NKO. De kliniek wordt geleid door NKO-arts dr. Jérôme Lechien, die ook in het Foch-ziekenhuis in Parijs werkt.

"Er was een reële nood aan de nieuwe kliniek.  En op de dienst NKO, onder leiding van Dr. Mohamad Khalife, kunnen we rekenen op medisch en paramedisch personeel van topniveau: twaalf specialisten en paramedici (audiologen, vestibulaire kinesitherapeuten, logopedisten en specialisten in audioprothesen)."

Unieke behandeling 

Het nieuwe centrum  beschikt over een unieke consultatie in België voor de behandeling van laryngofaryngeale reflux, waarbij de arts software met kunstmatige intelligentie gebruikt om de risicofactoren van reflux op te sporen en waar de patiënt baat kan hebben bij een transnasale oesofagoscopie. “Het gebruik van artificiële intelligentie helpt om de behandeling te optimaliseren”, zo zegt dr. Lechien.

Dankzij deze aanpak kan de patiënt onder plaatselijke verdoving worden geopereerd met een fiberscoop. Deze is enerzijds uitgerust met een operatiekanaal waarin verschillende instrumenten, zoals een microprince, kunnen worden geschoven om de laesie te verwijderen en anderzijds met een angiolytische laservezel (True Blue Laser) om bepaalde laesies snel te coaguleren. Met deze, in de Verenigde Staten ontwikkelde techniek, kunnen NKO-specialisten ingrijpen bij poliepen, het oedeem van Reinke, kleine dysplastische letsels of kleine bloedingen, waardoor patiënten minder invasieve en dus comfortabelere ingrepen kunnen ondergaan. Deze technologie maakt het ook mogelijk in te grijpen bij stembandverlamming om de stemkwaliteit te verbeteren.

Je mag nooit aan patiënten met geur- en smaakproblemen zeggen dat ze niet geholpen kunnen worden

— Dr. Jérôme Lechien
Dr. Lechien voerde ook talrijke onderzoeksprojecten uit over het verlies van smaak en reuk door covid-19. 

Hoopgevend onderzoek* 

Dr. Lechien voerde ook talrijke onderzoeksprojecten uit over het verlies van smaak en reuk door covid-19. 

Olfactorische disfunctie (OD) is een bekend symptoom van covid-19, het komt voor bij 48 tot 85% van de patiënten. In 1 tot 10% van de gevallen ontwikkelen patiënten een chronische olfactorische disfunctie (COD), die meer dan zes maanden duurt. “Wij gebruiken platelet-rich plasma (PRP) bij patiënten met COD en de resultaten zijn beslist bemoedigend. We behandelen patiënten uit heel Europa en de vraag is ontzettend groot”, zegt dr. Lechien. 

“We onderzochten in een studie het nut en de veiligheid van PRP-injectie bij 56 patiënten met covid-19 COD door middel van de Sniffing Stick-test (TDI-score) en een linker-schaal van 0 (geen) tot 3 (sterk) en we vergelijken het resultaat met een controlegroep. Op 1 maand post-PRP injectie waren de gemiddelde TDI scores significant verbeterd met 6,7 punten in de PRP groep (p < 0,001), de gemiddelde zelfbeoordeling van de verbetering van de reukfunctie bedroeg 1,8 (mild tot matig) in de PRP groep, wat significant hoger was dan de score (0,3) in de controlegroep (p < 0,001). Onze resultaten toonden aan dat PRP in de rima olfactorius de olfactorische drempel één maand na de injectie kan verhogen. Bovendien suggereren onze resultaten dat de timing van de behandeling een belangrijke factor kan zijn en dat PRP een veilige behandeling is.”

“Het is belangrijk dat artsen weten dat er hoop is voor patiënten die kampen met geur- en smaakverlies, ze kunnen écht geholpen worden”, zo zegt dr. Lechien die vooral een goede relatie met huisartsen nastreeft, ook voor de follow-up van patiënten.   

*Effectiveness and safety of PRP on persistent olfactory dysfunction related to COVID-19. Eur Arch Otorhinolaryngol. 2022 Jul 29;1-3. doi : 10.1007/s00405-022-07560-y

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35904632/

Meer nieuws: