Your browser is outdated. Upgrade your browser for better user experience and security

”Les poupées sourdes” zijn gebaseerd op een heel eenvoudig idee: iemand hebben die op je lijkt om je minder eenzaam te voelen en sterker te zijn.

Anne Vandebosch is gehoorconsulente in het hoorcentrum Lapperre in Aarlen. Deze gepassioneerd dame zet zich al meer dan 30 jaar met hart en ziel in voor haar patiënten. Omdat ze haar kennis wilde gebruiken om ouders van slechthorende kinderen te helpen en hen advies te geven, werd ze lid van een Facebook-groep.

In mei 2020 postte een radeloze moeder een bericht in de Facebook-groep: “Haar dochter weigerde haar hoortoestel te dragen en trok het systematisch uit haar oor”. “Ik voelde aan dat het meisje niet begreep waarom zehoortoestellen moest dragen. Haar moeder heeft er immers geen, haar vriendjes ook niet...”

Ik stelde me dan ook de vraag hoe je een peuter kan laten begrijpen dat hij of zij hoortoestelletjes draagt terwijl hij in zijn omgeving niemand met hoortoestellen ziet.

Anne had een idee dat het leven van tientallen kinderen ingrijpend zou veranderen: Waarom geen pop uitrusten met hoortoestellen?  

Samen met de mama van het meisje voorzag Anne de pop van het meisje met een dummy hoortoestel. Anne haar idee bleek een schot in de roos! Als het meisje haar pop zag, vroeg ze haar mama naar haar hoortoestellen.  

”Les poupées sourdes” zijn gebaseerd op een heel eenvoudig idee: iemand hebben die op je lijkt om je minder eenzaam te voelen en sterker te zijn.

Een groot succes!

Het begon met één pop, maar anderen volgden al snel. “Na 6 of 7 poppen uit te rusten met een hoortoestel lanceerde ik op 21 juni 2020 mijn eigen Facebook-groep. Twee jaar later zijn er nu meer dan 2.000 mensen in de groep.” Vandaag zijn ”les poupées sourdes” te vinden in 15 verschillende landen en Anne heeft al zo'n 800 dummy hoortoestellen verzonden naar ouders van slechthorende kinderen.  

Een verhaal recht uit het hart

Met de hulp van haar collega’s, audiologen, ouders en andere specialisten op het gebied van gehoorprotheses, bereidt Anne de dummy hoortoestellen, die ze vanuit alle hoeken van de wereld ontvangt, voor. 

Aan de ouders die een aanvraag indienen wordt gevraagd de grootte van het oor van de knuffel op te meten en een foto op te sturen van het hoortoestel van het kind. “Voor kinderen van 5 jaar en ouder is de gelijkenis met hun eigen toestel erg belangrijk. Bij peuters is dat minder het geval.” Een poppenoor heeft echter niet dezelfde maat als een kinderoor, en de echte moeilijkheid ligt in het vinden van kleine dummy hoortoetsellen. “Ik beschik over dummy hoortoestellen, ze zijn net als de echte …. Maar ik probeer dezelfde modellen te vinden, in een kleiner formaat... 

Zodra ik alle informatie heb verzameld, contacteer ik de ouders en stuur hen een foto van hetgeen ik kan aanbieden. Wanneer ik hun akkoord heb bezorg ik hen de dummy-hoortoestellen via de post.  De ouders brengen zelf de hoortoestellen aan op de pop van hun zoon of dochter. Uiteraard kunnen ze rekenen op het nodige advies dat varieert al naargelang het type hoortoestel en de leeftijd van het kind. Zo is het bij de allerkleinsten bijvoorbeeld belangrijk dat het hoortoestel goed is vastgemaakt aan de pop. Anders bestaat immers het risico dat ze het toestel in hun mond stoppen en mogelijks inslikken.  

Buiten het gezin

"Les poupées sourdes” hebben ook een plaats in scholen en kinderdagverblijven om de andere kinderen te tonen en uit te leggen wat de toestellen zijn of om de komst van een slechthorend kind in de klas voor te bereiden. “Ze helpen ook om de manier waarop mensen tegen doofheid en slechthorendheid aankijken te veranderen, zodat hoortoestellen of –cochleaire implantaten worden gezien als een 'oorbril’ en slechthorende kinderen niet langer vreemd worden aangekeken.”  Anne ontvangt ook aanvragen van logopedisten, spraakleraren, .... Zo heeft bijvoorbeeld de dienst psychologie van het Necker-ziekenhuis in Parijs onlangs vijf poppen gekocht om ze uit te rusten met hoortoesllen en implantaten.  

Welke invloed hebben "les poupées sourdes”? 

“De heilzame werking van deze poppen is enorm. Niet alleen helpen ze bij het aanvaarden van het hoortoestel of het overwinnen van de vrees voor een operatie met een cochleair implantaat maar ze maken de kinderen ook echt gelukkig”. Het kind voelt zich minder alleen met zijn beste vriend die op hem lijkt. Wat eerst als een verschil werd gezien, wordt een normaliteit en zelfs een kracht. Veel kinderen zijn erg trots op hun pop.

Als de poppen het dagelijkse leven van peuters opfleuren, hebben ze ook een invloed op de ouders. "Onlangs kreeg ik een aanvraag voor twee patiëntjes van 4 en 5 maanden oud. Ik vroeg me af of het er echt toe deed voor zulke jonge kinderen en of het niet eerder de ouders deugd deed.  Hun dankbaarheid is echter ongelooflijk. Het lijkt alsof ze verrast zijn dat je interesse toont in hun slechthorende kind.”

“In een ideale toekomst zouden alle audiologen en specialisten op het gebied van gehoorprotheses aan kinderen moeten vragen om hun knuffel mee te brengen, en ze allebei tegelijk moeten uitrusten. Dit is heel belangrijk voor kinderen. Ze voelen er zich goed bij om een vriend te hebben die net als zij hoortoestellen draagt. Het helpt hen ook om de hoortoestellen gemakkelijker te aanvaarden.” 

Hoe zit het met implantaten?

Er bestaan nepimplantaten, maar die zijn veel te groot voor poppen. “Round3, een 3D-productiebedrijf, heeft ermee ingestemd om twee 3D-implantaatmodellen voor mij gratis te maken en dat in verschillende kleuren.” Ze zijn gemaakt van maïszetmeel, wat niet giftig is in geval de patiënt het dummy toestel zou inslikken. “De ouders nemen meestal contact met me op voor de operatie. Als het kind een hoofdband heeft, doen we er ook een om bij de pop. En een maand later, wanneer het kind er echt mee wordt uitgerust en het implantaat in gebruik wordt genomen, rusten we er ook de pop mee uit. Dat helpt hen enorm.” 

tekening van Philippe Geluck die volledig achter dit initiatief staat!!

Meer nieuws: