Your browser is outdated. Upgrade your browser for better user experience and security

Louisa Busca Grisoni (Sonova Audiological Care) onthult voor ons enkele aspecten van SilentCloud, een nieuwe applicatie om het management van tinnitus te optimaliseren.

SilentCloud is een nieuwe medische applicatie met CE-certificering, die wordt ontwikkeld bij Lapperre. De applicatie is een geavanceerde ‘tinnitus-managementtool’ met gepersonaliseerde opvolging.

Een multimodale aanpak

De applicatie SilentCloud is gebaseerd op een multimodale therapeutische benadering die bestaat uit een educatief luik, advies en tips, een evaluatie, een gepersonaliseerde audiotherapiemodule, een module cognitieve gedragstherapie en een neuromodulatiemodule. De applicatie wordt aangevuld met een dashboard waarmee de audicien en de NKO-specialist de vooruitgang van hun patiënt kunnen volgen en de behandeling indien nodig kunnen aanpassen.
 

Doel: zo veel mogelijk patiënten helpen met zo veel mogelijk hulpmiddelen

Lapperre heeft een lange geschiedenis in de behandeling van tinnitus. We weten dat een benadering op basis van alle door de app voorgestelde elementen zijn nut heeft bewezen. We wilden ook al onze kennis in deze app ter beschikking  stellen,” benadrukt Dr. Busca Grisoni. Deze ontwikkeling past perfect in de huidige trend om technologie te integreren in het management van onze gezondheid.

Evaluatie van de tinnitus

Na het downloaden van de app SilentCloud kan de gebruiker uiteenlopende vragenlijsten invullen, zoals de Tinnitus Sample Case History Questionnaire, waarmee gegevens worden verzameld over de historiek en de evolutie van de tinnitus, en de Tinnitus Handicap Inventory (THI), die de door tinnitus veroorzaakte beperkingen meet.

Aan de hand van al deze gegevens kunnen we de ene of de andere therapie aanraden. In het algemeen is cognitieve gedragstherapie altijd aanbevolen. In geval van ernstige psychologische belasting wordt de patiënt doorverwezen naar een geschikte professional”.

Streven naar een gepersonaliseerde therapie

Bij gebrek aan contra-indicaties wordt de patiënt gevraagd om in te schrijven op de module zodat hij toegang krijgt tot betalende gepersonaliseerde diensten, waaronder:

  • Een module ‘cognitieve gedragstherapie’ (CGT) van 40 sessies, die de patiënt begeleidt over een periode van 6 tot 8 weken, om hem te helpen negatieve gedachten en de emotionele belasting geassocieerd met tinnitus te verminderen. CGT is momenteel de hoeksteen van de behandeling van tinnitus.7 Recente studies hebben aangetoond dat CGT via het internet even doeltreffend is als de traditionele methode (verlaging van de score op de THI-schaal: 34% vs. 37,5%, niet-significant verschil).13-16 SilentCloud gebruikt een protocol dat is ontwikkeld in samenwerking met CGT-experts. De gebruiker moet gewoon 10 tot 20 minuten per dag besteden aan de CGT.
  • Een module ‘gepersonaliseerde geluidstherapie’ van 28 weken. De geluidssignalen van deze methode zijn aangepaste geluiden – in functie van de intensiteit van de tinnitus – die kunnen worden gebruikt met behulp van een hoofdtelefoon of een hoorapparaat. “Vervolgens wordt het geluidsniveau van de akoestische therapie bepaald. We moeten de akoestische context namelijk niet volledig maskeren maar eerder verrijken. De bedoeling is de hersenen eraan te laten wennen, zodat ze zich minder focussen op de tinnitus”. Uit onderzoek is gebleken dat geluidstherapie zorgt voor een afname van de score op de THI-schaal met 27,9%.17 Een module tonale therapie op maat, van ongeveer 28 weken. In geval van tonale tinnitus kan een therapie gebaseerd op akoestische neuromodulatie worden voorgeschreven. Bij deze methode wordt dagelijks met behulp van een hoofdtelefoon een zeer specifieke geluidstherapie aangeboden. Na 12 weken zorgde de gewijzigde tonale geluidstherapie voor een verbetering van de score op de Tinnitus Questionnaire met 28,8%. Deze vragenlijst peilt naar emotionele en cognitieve problemen, stress, auditieve perceptiemoeilijkheden, slaapstoornissen en de hiermee gepaard gaande somatische klachten. De therapie zorgt voor een afname van de geluidsintensiteit op de visuele analoge schaal met 52,6%.18

Wat is de rol van audicien en de NKO-arts?

De applicatie is voorzien van een dashboard waarmee audiciens hun cliënten kunnen opvolgen. Zij hebben toegang tot de informatie die wordt verstrekt in de vragenlijsten, zodat ze hun advies individueel kunnen aanpassen. Bovendien is het de audicien die de therapieën kan activeren.

In de applicatie wordt gevraagd om een NKO-arts te consulteren. . De patiënt neemt de resultaten van zijn tinnitusevalutie, die hij via mail ontvangen heeft, mee bij zijn bezoek aan de NKO-arts. Op basis van een klinisch onderzoek en de tinnitusevaluatie bepaalt de NKO-arts welke therapiën hij zou aanbevelen. Dr. Busca Grisoni concludeert: “De applicatie heeft een vrij jong doelpubliek, dat nieuwe technologieën gebruikt. Maar tinnitus komt dan ook net voor bij nog jonge mensen. De applicatie bevat goedgekeurde therapieën, waaronder akoestische neuromodulatie - uniek voor deze applicatie. Dit initiatief wordt gerealiseerd in samenwerking met NKO-artsen, die een belangrijke rol  spelen hebben. Samen zetten we ons in voor de behandeling van onze patiënten, die we vaak aantreffen in een kwetsbare emotionele toestand, terwijl we ze eerder hadden kunnen helpen.”


Lees ook binnen dit dossier 'Tinnitus'