Your browser is outdated. Upgrade your browser for better user experience and security

Dit jaar vierden we de 75ste verjaardag van Lapperre. Al 75 jaar begeleiden we met veel passie en gedrevenheid uw patiënten bij de zoektocht naar de meest gepaste hooroplossing. We vieren dit graag met uw patiënten alsook met u. Daarom organiseerden we dit najaar een symposium voor NKO-artsen met verschillende interessante internationale sprekers in het teken van ‘Well-hearing is well-being’. 

Prof. dr. Sophia Kramer (NL), Professor Auditory Functioning & Participation - VU University Amsterdam

Luisterinspanning wordt gedefinieerd als de doelbewuste toewijzing van mentale en perceptuele middelen om obstakels bij het uitvoeren van een luisterstaak te overwinnen. De mate van luisterinspanning wordt beïnvloed door verschillende factoren zoals omgevingslawaai, een accent bij de spreker of een gehoorverlies bij de luisteraar. Deze factoren spelen een rol bij de moeilijkheid van de taak. Daarnaast spelen ook motivatie en de gemoedstoestand van de luisteraar een rol bij luisterinspanning. 

Luisterinspanning kan op verschillende manieren gemeten worden waarbij Prof. Kramer voornamelijk gebruik maakt van pupillometrie in haar onderzoeken. Dilatatie van de pupil is hierbij een indicatie voor een verhoogde luisterinspanning. 

Hoortoestellen kunnen zorgen voor een daling in de luisterinspanning. Wanneer hoortoesteldragers zich echter, door hun verbeterde communicatiemogelijkheden, in meer uitdagende luistersituaties gaan bevinden is het mogelijk dat de luisterinspanning gelijk blijft of toeneemt. De mate van luisterinspanning is een dynamisch samenspel tussen verschillende factoren waardoor deze soms moeilijk te voorspellen is. 

Prof. dr. Sophia Kramer (NL), Professor Auditory Functioning & Participation - VU University Amsterdam