Your browser is outdated. Upgrade your browser for better user experience and security

Dit jaar vierden we de 75ste verjaardag van Lapperre. Al 75 jaar begeleiden we met veel passie en gedrevenheid uw patiënten bij de zoektocht naar de meest gepaste hooroplossing. We vieren dit graag met uw patiënten alsook met u. Daarom organiseerden we dit najaar een symposium voor NKO-artsen met verschillende interessante internationale sprekers in het teken van ‘Well-hearing is well-being’. 

Dr. Ir. Emile De Kleine (NL), Medical physicist – University Groningen

Wanneer gehoorverlies en tinnitus samen voorkomen zijn hoortoestellen aangewezen voor de behandeling van tinnitus. 
Deze behandeling zou het meeste effect hebben indien de tinnitus pitch binnen het frequentiebereik van het hoortoestel valt. Voor de concrete instelling van de versterking zijn er verschillende mogelijkheden. Enerzijds kan extra versterking op de tinnitusfrequentie (boost) zorgen voor een maskering van de tinnitus en dus een verminderde perceptie, anderzijds kan voor sommige patiënten vermindering van de versterking op deze frequentie (notch) de laterale inhibitie verhogen en hierdoor een positief effect hebben op de tinntus. 

Het team van Dr. Emile De Kleine voerde een gerandomiseerde gecontroleerde studie uit om te onderzoeken welke instelling het meeste positieve effect had op de tinnitus. Zowel de boost-instelling als de notch-instelling zorgden gemiddeld voor geen verschil in de TFI-score t.o.v. een standaard instelling, echter op individueel niveau kunnen voor beide instellingen wel positieve resultaten gevonden worden. Ook de standaard instelling kan, mogelijk door het placebo-effect of de aandacht voor de tinnitus, zorgen voor een vermindering van de hinder. 

Deze resultaten benadrukken het belang van een individuele aanpak bij de behandeling van tinnitus. De ‘one size fits all approach’ is niet van toepassing voor tinnitus. 

Dr. Ir. Emile De Kleine (NL), Medical physicist – University Groningen